Het Duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat 164 heeft het gascontract opgezegd.
Al sinds het oude voormalige pand van Oudelaar door het Platform Duurzaam Hellendoorn als Duurzaamheidscentrum in gebruik is genomen is de energiehuishouding er een punt van grote zorg. De grote raampartijen in de voorgevel bestaan slechts uit enkel glas. Wanden, vloeren en het plafonds zijn niet geïsoleerd. Kortom: thermisch is het pand zo lek als een mandje. Deze situatie staat dit jaar normaliter borg voor een gepeperde energierekening.
In de laatste 2 winters werd door sluitingen tijdens lockdowns de warmtevraag en daarmee het gasgebruik nog betrekkelijk laag gehouden. Dit jaar lagen de kaarten volledig anders. Door de extreem gestegen energieprijzen dreigde niet alleen de energierekening van het centrum te exploderen, maar is ook de toestroom van mensen die thuis hetzelfde zien gebeuren sterk gegroeid. Het bezoekersaantal groeide dit jaar immers met ruim 50%. Geen tijd dus om het centrum opnieuw tijdelijk te sluiten. Wel werden er een aantal maatregelen genomen:
Op de eerste plaats zorgen de medewerkers van het Duurzaamheidscentrum er zelf natuurlijk voor dat ze warm aangekleed zijn als ze dienst hebben.
Sinds september 2020 heeft Reggewoon aan het Duurzaamheidscentrum 12 zonnepanelen ter beschikking gesteld. Deze installatie wordt in het centrum ook gedemonstreerd aan huurders die daarin geïnteresseerd zijn. Ze levert ruim 3000 kWh per jaar op. In oktober dit jaar zijn ook de twee demopanelen boven de voorgevel met een micro-omvormer en een stekker in een stopcontact aangesloten. Deze mini-installatie, in Duitsland “balkonanlage” genoemd laat zien dat er voor mensen met beperkte ruimte en/of budget vaak toch nog wel eenvoudig de mogelijkheid is om zelf wat stroom op te wekken.
Op dagen met een beetje zon kan door het vele glas op het zuiden al gauw de deur open om daarmee een welkomsgebaar aan elke voorbijganger af te geven. Maar op dagen dat er verwarmd moet worden liggen de prioriteiten wel anders. Het Duurzaamheidscentrum wil dan niet doen wat veel winkelbedrijven nog steeds wel doen: duur betaalde warmte via de open voordeur weg laten vloeien. De deur is dan absoluut wél dicht, maar niet gesloten. Een kaart “Welkom, wij zijn OPEN” vervangt het welkomsgebaar van de open deur.
Doordat er boven de keukentafel, de tafel waaraan de gesprekken plaats vinden, een infrarood paneel is opgehangen kan de temperatuur elders in de ruimte een stuk lager blijven. Voor mensen die binnenkomen is dat geen bezwaar. Zij zijn immers gekleed op de koude van buiten.
In het repaircafé is voor de grote ramen met enkel glas een frame met 2 lagen krimpfolie geplaatst. Voor een paar tientjes is de isolerende waarde van het raam opgekrikt naar een niveau van hr++ glas.
Met isoleren alleen kan niemand van het gas af. Toen bleek dat enkele airconditioners afkomstig van de directiekeet van de tunnelbouw nog werkeloos lagen te verpieteren was de belangstelling gauw gewekt. Na wat testen en meten bleken de apparaten uitstekend inpasbaar in de bovenraampjes van het duurzaamheidscentrum én van het repaircafé. Gewend zijnde allerlei klussen te doen waren de apparaten gauw geïnstalleerd en kon het gascontract worden opgezegd.
Mocht de winter opnieuw erg koud worden en de maatregelen ontoereikend blijken te zijn dan kunnen snel nog de elektrische kacheltjes uit de kast gehaald worden. Het duurzaamheidscentrum wil het goede voorbeeld geven door met wat eenvoudige maatregelen, met gebruik van tweedehands airco’s en de zonnepanelen van Reggewoon het pand kostenvriendelijk en energiezuinig te gebruiken. Gebleken is inmiddels dat dit op deze manier gaat lukken.
Mocht het onverhoopt extreem koud worden zijn er tegenwoordig ook nog elektrisch verwarmde bodywarmers, elektrisch verwarmde sokken en zelfs idem zooltjes te koop.